Ārlietu komisijas priekšsēdētājs: Baltkrievijas vēlēšanas un situācija pēc tām kliedē jebkādas ilūzijas par demokrātiskām vēlēšanām

Informāciju sagatavoja Saeimas Preses dienests.

Baltkrievijas vēlēšanu process un rezultāti, novērotā militārā klātbūtne, aresti, opozīcijas un vardarbīga miermīlīgu protestu apspiešana kliedē jebkādas ilūzijas par demokrātiskām vēlēšanām Baltkrievijā, pirmdien, 10.augustā, pēc komisijas sēdes norādīja Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols. Šodien Ārlietu komisijas deputāti pulcējās uz sēdi, lai spriestu par situāciju Baltkrievijā pēc notikušajām prezidenta vēlēšanām.

“Demokrātija un cilvēktiesības ir fundamentāls priekšnoteikums Latvijas un Baltkrievijas attiecību stiprināšanai, un mēs nedrīkstam iedomātas stabilitātes vārdā atteikties no šiem principiem. Mums jāizmanto visi pieejamie diplomātiskie un politiskā spiediena instrumenti, lai pārliecinātu Baltkrievijas valdību un tiesībsargājošās iestādes respektēt Baltkrievijas iedzīvotāju pilsoniskās brīvības un tiesības,” uzsvēra R.Kols.

Atsaucoties uz Ārlietu ministrijas (ĀM) šodien izplatīto paziņojumu, R.Kols akcentēja, ka, vienīgi ievērojot demokrātiskās pamattiesības un brīvības, iespējama Eiropas Savienības un Baltkrievijas attiecību pozitīva attīstība. Latvija kā Baltkrievijas kaimiņvalsts ir ieinteresēta šādā attīstībā.

ĀM pārstāvji šodien deputātiem uzsvēra, ka 9.augusta Baltkrievijas prezidenta vēlēšanas nav notikušas atbilstoši Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas standartiem. Ministrija aicina Baltkrievijas valdību un tiesībsargājošās iestādes respektēt iedzīvotāju pilsoniskās brīvības un tiesības brīvi paust politisko viedokli. Spēka pielietošana pret miermīlīgiem protestētājiem nav pieņemama. Latvijas Ārlietu ministrija aicina nekavējoties atbrīvot apcietinātos protesta akciju dalībniekus, teikts ministrijas paziņojumā.

Tālr.: 67087281, mob.: 26184007 E-pasts: prese@saeima.lv

• Publicēta: 10.08.2020 17:32