"Swedbank" ekonomiste: Deflācija atkāpusies ātrāk nekā gaidīts

Informāciju sagatavoja Laimdota Komare Swedbank ekonomiste.

Pēc divu mēnešu deflācijas cenas Latvijā atkal aug. Jūlijā gada cenu kāpums sasniedza 0.5%, ko noteica nemainīgās preču cenas un pakalpojumu cenu kāpums 1.6% apmērā. Protams, preču cenas saglabājušās nemainīgas tikai vidēji – iedziļinoties sīkākās kategorijās, pozitīvi cenu kāpumu ietekmējušas pārtikas un apģērbu grupas, kamēr, piemēram, degvielas cenas gada laikā ievērojami kritušās.

Degvielas cenu pārmaiņām jau kādu laiku ir negatīva ietekme uz kopējo cenu līmeni. To galvenokārt nosaka pasaules naftas cenas virzība. Degvielas cenas tāpat kā pasaules naftas cena vēl saglabājas zemākas nekā pirms gada, bet jau kopš maija novērojam Brent naftas cenas kāpumu mēneša griezumā. Savukārt Latvijā degvielas cenas, kaut ar nelielu novēlojumu, bet seko pasaules naftas cenām un jau otro mēnesi pēc kārtas pieaug. Jūlijā, salīdzinot ar jūniju, vidējā degvielas cena pakāpās par 3.4%. Kaut gan augusta sākumā Brent naftas cena turpināja lēnīgu augšupvērstu virzību, tā sasniegusi vien 45 dolārus par barelu, kas nozīmē, ka tuvākajā laikā nav pamata gaidīt strauju degvielas cenu kāpumu.

Lielākā pozitīvā ietekme uz vidējo cenu līmeni bija pārtikas precēm. To ietekmēja svaigo augļu un gaļas cenu kāpums. Bet dārzeņu un kartupeļu cenas jau ceturto mēnesi pēc kārtas samazinās. Izskatās, tiem, kas vēlas ieekonomēt, gaļas salātu vietā jādod priekšroka svaigo dārzeņu salātiem.

Pandēmija caur pasaules naftas cenām mazinājusi cenu kāpumu Latvijā, bet vairumā preču un pakalpojumu grupu nav atstājusi būtisku nospiedumu. Viena kategorija, kas sašūpojusies pamatīgāk, ir apģērbu un apavu cenas. Tās trīs mēnešus (no aprīļa līdz jūnijam) vāja pieprasījuma ietekmē saruka gada izteiksmē. Jūlijā pieprasījumam atgriežoties, un sezonas atlaidēm esot mazākām nekā pagājušajā gadā, apģērbu un apavu cenas noturējās virs pagājušā gada līmeņa (+2.2%).

Ar mājokli saistītās izmaksas, kur ietilpst enerģijas cenu tarifi, turpina iegrožot kopējo cenu kāpumu. AS “Latvijas Gāze” dabasgāzes tarifi mājsaimniecībām, kas stājās spēkā 1. jūlijā, noteica dabasgāzes cenas kritumu par teju 10% mēneša griezumā, bet gada laikā kritums ir sasniedzis 16.7%. Jaunie gāzes tarifi jūlijā atspoguļo dabasgāzes iepirkuma cenas samazinājumu pasaulē, un pēc AS “Latvijas Gāze” sniegtās informācijas tie ir viszemākie tarifi mājsaimniecībām pēdējo 12 gadu laikā. Bet ne vien šie jaunie gāzes tarifi sit rekordus. Arī AS “Rīgas Siltums” no 1. augusta ieviesa jaunu siltumenerģijas tarifu, kas pēc uzņēmuma sniegtās informācijas ir zemākais pēdējo četru gadu laikā. Tādēļ, visticamāk, ar mājokli saistītās izmaksas vēl kādu laiku noturēsies zemas.

Pagaidām degvielas un ar mājokli saistīto pakalpojumu cenas noturas zem 2019. gada līmeņa, un arī pārējās kategorijās straujš cenu pieaugums netiek novērots. 2020. gadā inflācija varētu saglabāties zema – 7 mēnešu laikā cenas vidēji ir kāpušas tikai par 0.7%. Taču iekšējais pieprasījums atgūstas visai strauji. Ja tālāk izdosies veiksmīgi kontrolēt vīrusu, tad robs iedzīvotāju pirktspējā varētu būt mazāks, nekā iepriekš prognozēts. Tas arī ļautu ražotājiem un pakalpojumu sniedzējiem celt cenas, kas veicinātu straujāku inflācijas kāpumu nākamgad.

laimdota.komare@swedbank.lv

• Publicēta: 10.08.2020 16:32