Komentārs par elektroenerģijas cenu 2020. gada 32. nedēļā

Informāciju sagatavoja Renārs Osis komunikācijas funkcija Projektu vadītājs.

Pirmajā augusta nedēļā pārsvarā visos Nord Pool tirdzniecības apgabalos vidējās elektroenerģijas cenas pieauga. Latvijā un Lietuvā nedēļas vidējā cena pakāpās par 32 % un bija 40,16 EUR/MWh. Igaunijas tirdzniecības apgabalā nedēļas vidējā cena pieauga par 27 % līdz 36,30 EUR/MWh, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu. Nord Pool nedēļas vidējā sistēmas cena pieauga līdz 2,25 EUR/MWh.

Nord Pool apgabalā elektroenerģijas cenu pieaugumu pērnajā nedēļā ietekmēja augstākas izejvielu cenas un sausāki laikapstākļi, tomēr hidrorezervuāru aizpildījums Ziemeļvalstīs joprojām ir augstā līmenī, kas kopumā uztur salīdzinoši zemu cenu līmeni Ziemeļvalstīs. Arī izstrāde vēja stacijās samazinājās par 39 %, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu.

Baltijā cenu izmaiņas ietekmēja zemākas jaudas plūsmas no Somijas un Zviedrijas apgabala (SE4), kā arī plūsmu pieaugums no Baltkrievijas un Kaļiningradas apgabala. Cenu starpību starp Igauniju un Latviju galvenokārt izraisīja zemākas jaudas plūsmas no Igaunijas.

Aizvadītajā nedēļā Nord Pool reģionā elektroenerģijas patēriņš pieauga līdz 6 430 GWh, savukārt izstrādes apjomi samazinājās līdz 6 579 GWh.

Šajā laikaposmā Baltijas valstīs kopējais elektroenerģijas patēriņš pieauga par 3 % līdz 479 GWh: Igaunijā novērots patēriņa pieaugums par 5 % līdz 132 GWh, Lietuvā - par 2 % līdz 219 GWh, bet Latvijā - par 2 % līdz 128 GWh.

Baltijā kopējā elektroenerģijas izstrāde pieauga par 18 % līdz 295 GWh. Salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu, Latvijā elektroenerģijas izstrāde pieauga par 57 %, saražojot 101 GWh, Igaunijā ražošanas apjomi pieauga par 3 % līdz 89 GWh, bet Lietuvā elektroenerģijas izstrādes apjomi pieauga par 7 %, sasniedzot 105 GWh.

Izstrādes apjoms pret patēriņu aizvadītajā nedēļa Latvijā bija 79 %, Igaunijā – 67 %, bet Lietuvā - 48 %, savukārt Baltijas valstīs tika saražoti 62 % no reģionā patērētā elektroenerģijas apjoma.

Pulkveža Brieža iela 12, Rīga, LV-1230, Latvija

mob. 26510431, tālr. 67728810