Latvijas Lielo pilsētu asociācijas (LLPA) izpilddirektors Viktors Valainis: Lai efektīvi cīnītos ar Covid-19 sekām, valdībai cieši jāsadarbojas ar pašvaldībām

2020.gada 26.marts.

Informāciju sagatavoja Kaspars Līcītis, mediju attiecību konsultants.

Lai efektīvi cīnītos ar koronavīrusa Covid-19 izraisītā ārkārtējā stāvokļa ekonomiskajām un sociālajām sekām, pašvaldībām šobrīd ir būtiski cieši sadarboties ar valdību. Esmu gandarīts par konstruktīvo sarunu ar finanšu ministru J.Reiru, kuras laikā saņēmām atbildes uz virkni neatbildētu jautājumu. Tostarp ir gūts apliecinājums, ka šobrīd netiek plānota pašvaldību budžetu samazināšana. Tāpat pozitīvi vērtējami valdības iecerētie pasākumi uzņēmējdarbības atbalstam. Šobrīd dienaskārtībā ir vēl vairāki būtiski jautājumi, kuri valdībai un pašvaldībām jārisina kopīgiem spēkiem.

Pirmkārt, LLPA uztrauc Covid-19 ietekme uz lielo pilsētu sociālajiem budžetiem. Tūkstošiem cilvēku krīzes dēļ palikuši bez darba, un daudzas ģimenes zaudējušas vienīgo ieņēmumu avotu. Pašvaldība ir pirmā vieta, kur iedzīvotāji vēršas pēc palīdzības, un tas nozīmē īpašu slodzi uz pilsētu sociālajiem budžetiem. Šobrīd tiek prognozēts, ka ārkārtas stāvoklis varētu tikt pagarināts, līdz ar to pašvaldībām varētu nākties lūgt arī papildu finansējumu no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Otrkārt, domājot par ekonomikas sildīšanu, šobrīd ir svarīga pašvaldību aizņēmumu limita atcelšana Eiropas Savienības fondu projektu īstenošanai, kas nodrošinātu iespēju operatīvi saņemt aizņēmumus pašvaldību investīciju projektu realizācijai, tajā skaitā izglītības infrastruktūras projektiem. Līdz šim valsts budžetā paredzētais kopējais pašvaldību aizņēmumu limits tika izsmelts jau gada pirmajā pusē un pēc tam aizņēmumu saņemšana pašvaldībām bija problemātiska. Esam guvuši J. Reira apliecinājumu, ka jau tuvākajā laikā pašvaldību aizņēmumu griesti tiks atcelti, un ceram, ka tas tiks paveikts.

Treškārt, šobrīd ir steidzami nepieciešams pieņemt normatīvo regulējumu, lai dīkstāves pabalsti pienāktos arī pašvaldību struktūru darbiniekiem. Lai arī valdība ir apstiprinājusi sarakstu ar 40 nozarēm, kuru uzņēmumu darbiniekiem valsts maksās dīkstāves pabalstus Covid-19 radītās krīzes dēļ, šis sociālā atbalsta pasākums patlaban neattiecas uz pašvaldībās strādājošajiem, piemēram, kultūras un interešu izglītības iestāžu darbiniekiem.

Par LLPA

Latvijas Lielo pilsētu asociācija dibināta 2001.gada 23.augustā, lai veidotu ciešāku sadarbību ekonomiskajā, saimnieciskajā un kultūras jomā starp Latvijas Republikas lielo pilsētu pašvaldībām. LLPA biedri ir 9 lielākās Latvijas pilsētas - Daugavpils, Jēkabpils, Jelgava, Jūrmala, Liepāja, Rēzekne, Rīga, Ventspils un Valmiera.

Kaspars Līcītis,

mediju attiecību konsultants